+381 (0)18/516-310 | +381 (0)64/889-44-44 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Prof. dr Borislav Čejović održao predavanje na temu „Da li Cesare Bekaria polako tone u zaborav?“

09.05.2017.godine Novosti

U amfiteatru Pravnog fakulteta, 08.05.2017. godine, prof. dr Borislav Čejović održao je gostujuće predavanje na temu „Da li Cesare Bekaria polako tone u zaborav?“.

Prof. dr Milorad Bejatović, prodekan za nastavu na Pravnom fakultetu, otvorio je tribinu sa rečima da prisutni studenti i profesori imaju priliku da postave pitanja gospodinu prof. dr Borislavu Čejoviću, ekspertu iz oblasti krivičnog prava, sa praksom dugom 50 godina.
Prof. dr Borislav Čejović je na duhovit način počeo svoje predavanje anegodotom, gde opisuje položaj i život jednog studenta aludirajući na sebe u vreme studiranja, i preživljavanje za vreme školovanja kada nije imao novca kao ni njegovi roditelji. Nastavio je svoje zapažanje da danas ipak razmišlja o drugim temama, a jedna od njih je i starenje, koje kako napominje, počinje onda kada čovek prestane da se raduje, naglasivši da kada je dobio poziv da održi gostujuće predavanje studentima Pravnog fakulteta, je osetio radovanje i zadovoljstvo.
Prof. dr Borislav Čejović se pomalo kritički osvrnuo na temu Krivičnog zakonika u našoj zemlji sa podatkom da je 2015. godine, Narodna Skupština Republike Srbije donela 344 zakona, i da zbog čestih izmena i dopuna zakona postoji problem u primeni. ,,Svaka kazna ima generalnu prevenciju’’ napominje profesor Čejović i nastavlja, da se situacija pogoršala kada se govori o današnjim povratnicima, odnosno osobama koje su već izvršile krivično delo. Danas, govoreći u procentima, povratnici čine od 6o do 80 procenata a nekada je ta brojka iznosila maksimalno 18 procenata od ukupnog broja. Za vreme interaktivne nastave, reč su imali i prisutni profesori na Pravnom fakultetu, gde su dali svoje mišljenje na temu tribine, izrazivši slaganje sa gostom predavačem, između ostalog, i da je teret dokazivanja na tužiocu. U amfiteatru Pravnog fakulteta, čulo se postavljeno pitanje prof. dr Borislavu Čejoviću o kažnjavanju i kaznama specifično za antilibidalni tretman, gde je profesor odgovorio da je tema prilično bizarna. Tema je bila i smrtna kazna, gde gost predavač nije dao konkretan odgovor da li je odobrava ili ne, a što se tiče uopšte strogog kažnjavanja, mišljenja je da danas nakon dugogodišnje prakse ipak ne zna da odgovori, da li je ono i suštinski delotvorno, onako kako je to zamišljeno da bude. Pokušalo se odgonetnuti, zašto je u Republici Srbiji zabeležen porast kriminala.
Na kraju predavanja profesori, asistenti i studenti izrazili su čast i zadovljstvo što su imali priliku da prisustvuju i učestvuju u debati sa ekspertom iz oblasti krivičnog prava, prof. dr Borislavom Čejovićem, koji je u svojoj završnoj reči pozdravio prisutne i poklonio svoje dve stručne knjige biblioteci Fakulteta.

logo