+381 (0)18/516-310 | +381 (0)64/889-44-44 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Održan XIV međunarodni naučni skup "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić"

26.09.2017.godine Konferencije

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu organizovao je XIV međunarodni naučni skup "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić" na temu „Nezavisnost pravosuđe“ koji se održavao od 21.09.2017 – 23.09.2017. godine u hotelu „Putnik“ i u amfiteatru Fakulteta.

„Pravnički dani – Prof. dr Slavko Carić“ su međunarodni naučni skup koji Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu organizuje već četrnaest godina, a ove godine na skupu je učestvovalo preko 60 autora među kojima su se našli eminentni naučnici, profesori, stručnjaki iz prakse, privrede i pravosuđa iz Srbije, zemalja regiona, ali i šire.
Svečano otvaranje je održano 21.09.2017. godine u kongresnoj sali hotela Putnik, a skup su svečano otvorili prof. dr Marko Carić, dekan Pravnog fakulteta i Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde – Sektor za evropske integracije i međunarodne projekte i šef poglavlja 23 koje je ključno za pristupanje Evropskoj uniji, a jedna od glavnih tačaka je upravo nezavisnost pravosuđa.
Prof. dr Marko Carić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu je istakao da su na ovom fakultetu, studenti na prvom mestu, kao i da im Fakultet pruža mogućnost da ispolje sve svoje sklonosti, ambicije, i shodno tome pođu putem nauke ili privrede i pravosuđa. „Fakultet putem ovakvih savetovanja i raznih takmičenja, pokušava da pruži mogućnost da studenti sami prepoznaju svoje preferencije i razvijaju se u tom pravcu. Iako sve zavisi od njih samih, njihovi profesori im uvek stoje na usluzi, da im pomognu da se plasiraju tamo gde žele. Konferencija predstavlja neku vrstu inovativnog zamajca koji spaja teoriju i praksu, raznorazna iskustva, naša i drugih, i to implementiramo u određene zaključke koji, manje ili više, mogu da se primene u praksi. Ali, uvek dolazimo do novih saznanja i nekih preporuka za razne zakone, razvoj pravne nauke, probleme koji se javljaju u društvu i okruženju.“ - objašnjava dr Carić i smatra da se moramo ugledati na zemlje EU jer se nalazimo na tom putu.
,,Očekujemo da će novi ustav, odnosno ustavne izmene da omoguće građanima da imaju efikasna suđenje po zakonu koji je isti za sve. Iste situacije zahtevaju sprovođenje podjednakih odluka. Da bi se to desilo, potrebno je da sudije budu stručne, nepristrasne i marljive. Ustav treba da predvidi određenu vrstu sprovodljive odgovornosti ukoliko sudije to nisu.’’ – istakao je Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde Republike Srbije, prilikom svečanog otvaranja.
Tokom tri dana trajanja naučnog skupa raspravljalo se o pitanjima koja u najvećoj meri utiču na nezavisnot pravosuđa, kao i drugim aktuelnim pitanjima u okviru date teme, a u cilju razmene mišljenja, analiziranja svih bitnih pitanja u pravnoj nauci i donošenja određenih stavova, zaključaka i preporuka za izradu novih zakona i uopšte za napredak pravne nauke u celini. Ovaj stručni skup nije organizovan da bi bio samo deo istorije, nego da bude deo perspektive i budućnosti. Stoga je konferencija bila otvorena i za studente i sve zainteresovane da čuju i učestvuju u njenom radu. „Poželjno je da i studenti učestvuju u diskusijama i da daju svoj aktivni doprinos, ako žele. Ako ne žele da se uključuju u polemiku, onda bar da čuju šta mi to radimo, šta razmatramo i da budu u tim tokovima, i da razvijaju svoja mišljenja na tu temu. Bitno je da budu uključeni u taj kritički način mišljenja i da što više razviju svoju samostalnost u tome, da budu što više okrenuti ka praktičnom dešavanjima i aktuelnim pitanjima, koje ovaj savremeni život svakodnevno donosi .“- objasnio je prof. dr Marko Carić.

logo