+381 (0)18/516-310 | +381 (0)64/889-44-44 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Održana završna konferencija projekta “Pravna i ekonomska analiza aspekata primene principa zagađivač plaća”

16.11.2018.godine Konferencije

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, 13.11.2018. godine održana je završna konferencija u okviru naučnoistraživačkog projekta “Pravna i ekonomska analiza aspekata primene principa zagađivač plaća”.

Donator projekta je Grad Novi Sad, uprava za zaštitu životne sredine. Projekat su zajedničkim snagama realizovali istraživači prestižnog Instituta ekonomskih nauka iz Beograda i istraživači sa Pravnog fakulteta. Rezultat devetomesečnog istraživačkog rada u ovoj oblasti predstavlja objavljena monografija ,,Pravna i ekonomska analiza aspekata primene principa zagađivač plaća”.
Princip ,,zagađivač plaća’’ sugeriše da onaj ko je odgovoran za štetu nanetu životnoj sredini, treba da snosi troškove nastale prouzrokovanjem te štete (Taking Action, The United Nations Environmental Programme). Cilj istraživanja je bio pregled trenutnog stanja pravnih i ekonomskih aspekata primene principa ,,zagađivač plaća’’ u Srbiji i ostalim zemljama koje predstavljaju primere dobre prakse. Ujedno, cilj je bio i da se na bazi zaključaka kreiraju preporuke koje bi trebalo da ukažu na načine za dosledniju i efikasniju primenu principa, što može dovesti do većih ekonomskih koristi, ali i značajnijeg očuvanja životne sredine.
Rezultate istraživanja predstavili su ispred Instituta ekonomskih nauka dr Isidora Ljumović, dr Slavica Stevanović, Petar Mitić, Aida Hanić, Dejana Pavlović, a pravni aspekt primene principa ,,zagađivač plaća’’ predstavili su docent dr Nenad Bingulac i doktorant Goran Milojević.
Nakon prezentacije usledila su mnogobrojna pitanja i razgovor sa zainteresovanim učesnicima konferencije. Učešće javnosti u ovoj oblasti je od velikog značaja, kako bi što više doprineli očuvanju zaštite životne sredine i podigli nivo svesti o značaju ovog pitanja.

logo