+381 (0)18/516-310 | +381 (0)64/889-44-44 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Međunarodna konferencija o nezavisnosti pravosuđa

06.12.2018.godine Konferencije

U Beogradu 28.11.2018. godine, u Klubu poslanika, u organizaciji OSCE-a održana je Međunarodna konferenciji o nezavisnosti pravosuđa. Konferencija je organizovana u okviru projekta „Jačanje pravnih garancija nezavisnih i nepristrasnih sudova“ kao deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope. 

Konferencija je tematski podelјena na dva dela posvećena sudijskoj nezavisnosti i tužilačkoj samostalnosti.
Konferenciju su otvorili ministar pravde Nela Kuburović, predsednik Visokog saveta sudstva, Dragomir Milojević i član Državnog veća tužilaca, Tatjana Lagumdžija, zajedno sa ambasadorima Evropske Unije, Saveta Evrope i OSCE-a u Republici Srbiji.
U delu posvećnom sudskoj i sudijskoj nezavisnosti, kao panelisti, učestvovali su: Zlatko Knežević, predsednik Ustavnog suda BiH, član Venecijanske komisije, Đuro Sessa, predsednik Vrhovnog suda Hrvatske, predsednik Konsultativnog veća evropskih sudija, Savo Đurđić, član Visokog saveta sudstva i prof. dr Darko Golić, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu.
Profesor Golić se u svom izlaganju osvrnuo na opšta pitanja nezavisnosti i legitimiteta sudske vlasti, kao pretpostavkama njene konstitucionalizacije, evropske standarde po pitanju izbora sudija, ukazao je na rešenja u komparativnom pravu i ustavna rešenja u Srbiji, te istakao potrebu njihovog unapređenja u cilјu jačanja nezavisnosti ove grane vlasti.

logo