+381 (0)18/516-310 | +381 (0)64/889-44-44 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

XIX međunarodni naučni skup „Pravnički dani – prof. dr Slavko Carić“

27.09.2022.godine Konferencije

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe organizovao je XIX međunarodni naučni skup "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić" na temu „Pravo, nauka i društvo – aktuelna pitanja i perspektive“ koji je održan 23.09.2022. godine u amfiteatru Fakulteta.

„Pravnički dani – Prof. dr Slavko Carić“ je međunarodni naučni skup koji Pravni fakultet za privredu i pravosuđe organizuje već devetnaest godina, a ove godine na skupu je učestvovalo oko 80 autora, među kojima je bilo učesnika iz inostranstva.

Svečano otvaranje je održano 23.09.2022. godine u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, a skup su svečano otvorili prof. dr Mirko Кulić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, prof. dr Milan Počuča, prodekan za nauku, kvalitet i razvoj i akademik prof. dr Vesna Vučković, v.d. predsednika Vrhovnog suda Republike Crne Gore.

Prof. dr Mirko Кulić, dekan Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe istakao je da je događaj posvećen osnivaču fakulteta, profesoru Slavku Cariću: „On je bio vodeći stručnjak u oblasti privrednog prava u našoj zemlji. Preminuo je, nažalost, pre vremena zbog bolesti i zato se svake godine podsećamo njegovog imena, jer je to zaslužio. Na skupu ćemo pažnju posvetiti i najvažnijim privrednim aktivnostima, tako da ćemo čuti nekoliko radova od domaćih i stranih eminentnih stručnjaka iz oblasti prava. Naš fakultet pokušava da doprinese nauci kako bi društvo moglo da prevaziđe probleme koji stoje pred njim, i koji će nažalost još više biti prisutni zbog celokupnog okruženja.“ Nakon pozdravnog govora, prof. dr Mirko Kulić uručio je zahvalnice za doprinos razvoju pravnih nauka akademiku prof. dr Branku Vučkoviću, akademiku prof. dr Vesni Vučković i akademiku prof. dr Nedeljku Stankoviću.

Prof. dr Milan Počuča, prodekan za nauku, kvalitet i razvoj na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe istakao je da mu je drago što devetnaesti put organizuju ovaj skup. „Značaj međunarodne konferencije nije samo u tradiciji, nego i u tome što smo okupili više od osamdeset naučnika, prihvatili četrdeset i šest radova i radujemo se svim učesnicima. Imamo autore iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Makedonije Turske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i naravno iz Srbije.“ – naglasio je prof. dr Milan Počuča.

Akademik prof. dr Vesna Vučković, v.d. predsednika Vrhovnog suda Crne Gore pozdravila je skup i naglasila njegov značaj za region zbog različitih pravnih sistema i zakonskih rešenja. „Uvek ponesemo neke dobre poruke i ideje šta bi moglo još da se ugradi u nacionalno zakonodavstvo druge države. Ono što mi nemamo, a neko drugi u okruženju ima i kako to funkcioniše.“ - rekla je prof. dr Vesna Vučković.

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost podržao je, i ove godine, organizaciju međunarodnog naučnog skupa "Pravnički dani - prof. dr Slavko Carić". Кao i svake godine međunarodni naučni skup „Pravnički dani – Prof. dr Slavko Carić“ nije organizovan da bi bio samo deo istorije, nego da bude deo perspektive i budućnosti, te je konferencija bila otvorena i za studente i sve zainteresovane da čuju i učestvuju u njenom radu.

Video

logo