+381 (0)18/516-310 | +381 (0)64/889-44-44 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Prijava

Prijavite se na svoj nalog

Korisnik *
Lozinka *
Upamti me

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu potpisao sporazum sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine Srbije

13.12.2013.godine Novosti

U amfiteatru „Prof. dr Slavko Carić“ Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu 11.12.2013. godine Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije svečano je potpisao sporazum o saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta Privredna akademija i Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.Polazeći od društvenog značaja visokog obrazovanja, težnje ka unapređenju obrazovanja i sticanju novih znanja, kao i želje da se kroz društveno odgovorni rad poboljša položaj i životni standard pripadnika romske nacionalne manjine, Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment potpisali su sporazum sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine Srbije. U okviru ovog sporazuma predviđena je saradnja pomenuta dva fakulteta sa Savetom kroz obezbeđivanje obrazovanja socijalno ugroženim pripadnicima romske nacionalne manjine na teret fakulteta, kao i zajednički rad na projektima koji podrazumevaju edukaciju, informisanje i osposobljavanje za rad.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Marko Carić istakao je da je potpisivanje ovog sporazuma samo prvi, ali svakako značajan korak ka uspešnoj budućoj saradnji. „Mislim da će ovaj sporazum mnogo značiti za pripadnike romske nacionalne manjine, jer im mi olakšavamo da dođu do kvalitetnog obrazovanja, pre svega zbog njihove uglavnom teške materijalne situacije. Mi im omogućavamo da dođu do određenog akademskog stepena, određenog zvanja koje predstavlja polaznu stepenicu koja će im otvoriti mogućnost da ostvare uspeh u životu. “- izjavio je prof. dr Marko Carić.

Prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment naveo je brojne mogućnosti koje se otvaraju kroz ovu saradnju, pogotovo u pogledu projektnih aktivnosti i dodatne edukacije. „FIMEK je već napravio prvi korak u pravcu realizacije ovog sporazuma, naime obezbedili smo stipendiju za master studije za Danijelu Bogdanović i time pokazali dobru volju i nastojanje da delujemo u pravcu afirmacije obrazovanja među pripadnicima romske nacionalne manjine. Takođe, nastojaćemo da kroz sve aktivnosti koje proizađu iz ovog sporazuma poboljšamo kvalitet i unapredimo položaj pripadnika romske nacionalne manjine.“ – izjavio je prof. dr Dragan Soleša.

Prof. Vitomir Mihajlović predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije, povodom potpisivanja ugovora sa Pravnim fakultetom za privredu i pravosuđe i Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment, rekao je: „Činjenica je da sve veći broj pripadnika romske nacionalne manjine, jedini izlaz iz siromaštva traži kroz obrazovanje i to je dobro. Stoga mi, ispred Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, preporučujemo svima da svoju afirmaciju traže kroz obrazovanje, jer integracija pripadnika romske zajednice, upravo zavisi od toga koliko su oni obrazovani. Ovaj sporazum za romske studente znači mogućnost da upišu željeni fakultet, željeni smer, pri čemu su im ovde ponuđeni smerovi koji su vrlo atraktivni i pružaju perspektivu brzog zapošljavanja u budućnosti, što je veoma bitno. Zato, savetujem svima, a posebno pripadnicima romske nacionalne manjine da upišu neki od ovih fakulteta. Iskoristio bih i priliku da se zahvalim i dekanima, koji su omogućili da zajednički  nastupimo na sceni obrazovanja koja je otvorena za sve , a posebno, po prvi put, i za romsku nacionalnu zajednicu.“
Nakon oficijalnog dela upriličen je koktel da sve prisutne.

logo